Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Muszle makaronowe nadziewane ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i ricottą to jeden z prostych pomysłów na bezmięsne danie obiadowe
Składniki
- makaron w kształcie muszli - ok 200 g (ok. 24 sztuk)
- parmezan - 40 g
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 50 g
- świeży szpinak - 200 g
- gałka muszkatołowa - szczypta
- ricotta - 200 g
- sól i pieprz - do smaku
- cebula - 30 g
- pomidory krojone z puszki lub passata pomidorowa - 450 g
- oregano - 1 łyżeczka
- bazylia - 1/2 łyżeczki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wsypać makaron, gotować o 3 minuty krócej niż czas wskazany na opakowaniu. Ugotowane muszle makaronowe odcedzić i przelać zimną wodą, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić z użyciem miarki MS – obroty 7, czas 10 s. Przełożyć do innego naczynia. Odstawić. Do naczynia miksującego włożyć 2 ząbki czosnku, rozdrobnić z MS – obroty 6, czas 4 s. Zgarnąć łopatką na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, świeży szpinak i szczyptę gałki muszkatołowej, poddusić bez MS – temp. 90C ,obroty 2, czas 8 min. Dodać ricottę, sól, pieprz, wymieszać z użyciem MS – obroty 4, czas 20 s. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, 1 ząbek czosnku, rozdrobnić z MS – obroty 6, czas 5 s. Zgarnąć łopatką na dno naczynia miksującego. Dodać pozostałą oliwę, dusić – temp. 85, obroty 2, czas 5 min. Dodać pomidory krojone lub passatę pomidorową, oregano, bazylię, sól i pieprz do smaku, gotować –temp. 100C, obroty 2, czas 10 min. Przelać na dno naczynia żaroodpornego (o wymiarach ok. 30 cm x 15 cm) równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Farszem ze szpinaku i ricotty napełnić muszle makaronowe i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym na pomidorowym sosie. Całość posypać rozdrobnionym wcześniej parmezanem.
Piec przez około 15-20 min w 180 C.