Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Nanaimo bars - kanadyjskie batony
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Słynne kanadyjskie batony. Najpopularniejszy deser oparty o starodawny przepis.
Składniki
- Ciasto - ---
- masło (roztopione) - 115g
- cukier (drobny) - 55g
- kakao - 5 łyżek
- jajko (roztrzepane) - 1 szt.
- zbożowe herbatniki (pokruszone) - 175g
- posiekane orzechy włoskie - pół szklanki
- wiórka kokosowe - 1 szklanka
- Krem - ---
- masło (miękkie) - 115g
- cukier puder - 150g
- mleko - 3 łyżki
- budyń w proszku (bez cukru) - 2 łyżki
- Polewa czekolada - ---
- czekolada deserowa - 120g
- masło - 60g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Ciasto:
Trzy pierwsze składniki: masło, cukier i kakao umieszczamy w niedużym naczyniu (miseczce). Do naczynia miksującego wlewamy 1 litr wody i ustawiamy gotowanie na parze - temp. Gotowanie na parze, obroty 1, czas 10 minut. Na pokrywie ustawiamy koszyk Speedcook'a parowego a w nim ustawiamy naszą miseczkę. Podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników. Nie ściągając miseczki z urządzenia dodajemy roztrzepane jajko i mieszamy rózgą kuchenną. Powstanie gęsta i lśniąca mieszanka czekoladowa. Gotową mieszankę czekoladową ściągamy z kąpieli wodnej i przelewamy do innego naczynia. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie mieszamy.
Formę o wymiarach 23x23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, dokładanie rozprowadzamy i uklepujemy. Wkładamy do lodówki.
Krem:
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy miękkie masło oraz cukier - obroty 3, czas 2 minuty. Dodajemy resztę składników na krem i ucieramy do otrzymania puszystego kremy - obroty 3, czas 2 minuty. Krem rozsmarowujemy na schłodzonym spodzie i umieszczamy w lodówce.
Polewa czekoladowa:
Do naczynia miksującego wrzucamy masło i połamaną czekoladę, rozpuszczamy - temp. 80 stopni, obroty 2, czas 2 minuty. Polewę odstawiamy do lekkiego schłodznia i zgęstnienia. Chłodną polewę wylewamy na nasz deser. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Kroimy na batoniki.