Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Paluszki makowe
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Bardzo smaczne paluszki z makiem, które też mogą trafić na świąteczny stół
Składniki
- masło - 450 g
- mąka pszenna - 500 g
- sól - 10 g
- ocet biły winny - 25 ml
- -
- mak - 150 g
- jajka - 3 szt.
- cukier puder - 150g
- olejek migdałowy - 3-4 krople
- skórka pomarańczowa - 30 g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Łopatka Łopatka
Do naczynia miksującego wsypać przesianą mąkę, dodać 50 g masła, sól, wymieszać- obroty 4, czas 15s. Następnie, wlać bardzo zimną wodę i ocet, wyrobić ciasto- obroty 4, czas 15 s.
Ciasto wyłożyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 h.
Gdy ciasto odpoczywa przygotować masę makową.
Do naczynia miksującego wsypać mak, wlać wody ok. 0,75l wody, gotować- obroty 1, temp. Gotowanie, czas 30 min. Przecedzić przez sitko i odstawić do ostudzenia.
Stolnice oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na kwadrat grubości ok. 0,5-1cm.
Uderzając wałkiem, zmiękczyć nieco zimne masło, by dawało się składać, po czym położyć je na środku ciasta. Zawinąć jego rogi na masło, składając na trzy.
Ciasto rozwałkować na prostokąt mniej więcej o bokach 70x40 cm. Rogi zawinąć do środka, by powstały trzy warstwy.
Ciasto obrócić o 90C i ponownie rozwałkować na prostokąt mniej więcej o bokach 70xcm. Następnie znowu zawinąć rogi, aby powstały trzy warstwy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Ponownie oprószyć stolnicę, rozwałkować ciasto na prostokąt o bokach 70x40. Zawinąć rogi do środka, aby powstały trzy warstwy.
Ciasto obrócić o 90C i ponownie rozwałkować na prostokąt mniej więcej o bokach 70xcm. Następnie znowu zawinąć rogi, aby powstały trzy warstwy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Do czystego i suchego naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli, ubić z użyciem mieszadła- obroty 3, czas 3 min. Wyjąć. Do naczynia wsypać mak ( nie trzeba myć po wcześniejszym ubijaniu białek), miksować- obroty 7, czas 2 min. Co 30s zatrzymać i wymieszać łopatką. Następnie Dodać żółtka, olejek, skórkę pomarańczową, wymieszać- obroty 5 czas 45s. W połowie czasu zatrzymać i wymieszać łopatką. Dodać białka i wymieszać łopatką.
Ponownie oprószyć stolnicę, rozwałkować ciasto na prostokąt o bokach 70x40. Zawinąć rogi do środka, aby powstały trzy warstwy.
Ciasto obrócić o 90C i ponownie rozwałkować na prostokąt mniej więcej o bokach 70xcm. Następnie znowu zawinąć rogi, aby powstały trzy warstwy.
Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości ok 0,5 mm. Podzielić na pół. Jedną połowę wysmarować masą makową, drugą połową przykryć. Kroić w paski szerokości ok. 1,5 cm i długości około 10-15 cm.
Paski zwijamy trzymając jeden koniec jedną ręką, drugi drugą ręką, przekręcamy w dwie odwrotne strony, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym do 200C piekarniku przez około 15-20 min.
Można polać lukrem lub polewą czekoladową.