Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Paluszki pizzowe
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszna przekąska idealna na letnie wieczory. Sos pomidorowy świetnie podkręca smak paluszków. Smacznie i oryginalnie.
Składniki
- Ciasto - ---
- drożdże (świeże) - 25g
- woda (ciepła) - 100 ml
- cukier - pół łyżeczki
- mąka pszenna - 250g
- sól - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Sos - ---
- pomidory siekane (puszka) - 400g
- czosnek - 2 ząbki
- oregano - 2 łyżeczki
- ostra papryka (przyprawa) - szczypta
- sół - do smaku
- pieprz - do smaku
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Dodatki - ---
- salami (np. peperoni) - 100g
- mozzarella (starta) - 100g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Bez Miarki Bez Miarki
Wykonanie:
Ciasto:
Na początek przygotowujemy rozczyn. Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników. Rozczyn odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn już ładnie wyrośnie, do naczynia miksującego wrzucamy mąkę, oliwę, sól oraz nasz rozczyn, wyrabiamy - obroty 10C, czas - 2 minuty. Następnie przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Do czystego naczynia miksującego wrzucamy pokrojony czosnek, zakładamy MS i rozdrabniamy - obroty 5, czas - 5 sekund. Zgarniamy czosnek na dno naczynia dodajemy oliwę, pomidory, 1 łyżeczkę suszonego oregano oraz resztę przypraw, gotujemy - temp. Gotowanie, obroty - 1C, czas - 10 minut.
Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na duży placek. Na jednej połowie rozsmarowujemy 4 łyżki sosu (lub więcej, jeśli wyjdzie na sporo ciasta), następnie posypujemy sos łyżeczką suszonego oregano, wrzucamy pokrojone salami oraz starty ser mozzarella. Część, na której znajduje się nasze nadzienie przykrywamy pustą częścią ciasta i tniemy na wąskie paski. Pasy przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zwijamy (robimy spiralkę). Wierzch każdego paluszka smarujemy oliwą i posypujemy suszonym oregano, pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Gotowe paluszki serwujemy z resztą naszego sosu pomidorowego.