Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Pianka walentynkowa
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne ciasto bez pieczenia. Czekoladowy spód z puszystą pianką ozdobioną słodkimi serduszkami.
Składniki
- Spód - ---
- suchary - 150g
- krem czekoladowy (nutella) - 300g
- Pianka i serduszka - ---
- galaretki truskawkowe - 3 szt.
- woda - 3 i pół szklanki
- śmietanka 30% - 400 ml
- cukier puder - 2 łyżki
- śmietan-fix - 1 szt.
- Wierzch - ---
- mleko - pół szklanki
- żelatyna - 1 łyżeczka
- woda - 2 łyżki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucamy połamane suchary i rozdrabniamy - obroty 8, czas 10 sekund. Następnie dodajemy krem czekoladowy i mieszamy - obroty 5, czas 30 sekund. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (21x21) i wkładamy do lodówki.
Galaretki zalewamy 3 i pól szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. 1 i 1/2 szklanki galaretki odlewamy i przelewamy na małą, płaską blaszkę posmarowaną cienką warstwą oleju. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała (później wytniemy z niej serduszka). Pozostałą galaretkę odkładamy do wystygnięcia (nie ma stężeć, tylko całkowicie wystygnąć).
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wlewamy śmietankę oraz dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix - obroty 3, czas 1 minuta 15 sekund (w razie potrzeby skrócić czas bądź wydłużyć). Do ubitej śmietany dodajemy wystudzoną galaretkę i mieszamy - obroty 3, czas 30 sekund. Masę przelewamy na czekoladowy spód i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę aby stężała.
Po tym czasie ze stężałej galaretki wycinamy foremkami do ciastek serduszka i układamy je na piance. Całość wkładamy do lodówki.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut. Następnie żelatynę podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka i mieszamy.
Na ciasto bardzo delikatnie za pomocą łyżki wylewamy przygotowane mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między serduszkami. Najlepiej zrobić to, gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na serduszka. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.