Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Pieczone pączki
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smakowita zdrowsza wersja tradycyjnych pączków.
Składniki
- Rozczyn - ---
- mleko - 100 ml
- cukier - 2 łyżki
- drożdże (świeże) - 50g
- mąka pszenna - 2 łyżki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 500g
- cukier - 70g
- żółtka - 5 szt.
- rozpuszczone masło - 100g
- cukier wanilinowy - 16g
- mleko (ciepłe) - 100 ml
- Dodatkowo - ---
- twarda marmolada - ---
- cukier puder lub lukier - do ozdobienia
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestygnięcia.
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na rozczyn i podgrzewamy - temp. 35 stopni, obroty 1, czas 2 minuty 30 sekund. Przelewamy do innego naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy żółtka oraz cukry i ucieramy - obroty 3, czas 2 minuty. Zdejmujemy mieszadło.
Dodajemy rozczyn, mąkę oraz ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto - obroty 10C, czas 2 minuty. Następnie stopniowo dodajemy rozpuszczone masło - obroty 10C, czas 1 minuta. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przygotowujemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę opruszoną mąką i łączymy w jedną część. Następnie dłońmi rozpłaszczamy ją na placek o grubości około 1 cm. Obręczą (około 15 cm ) wycinamy kółka. Rozpłaszczamy je lekko dłońmi, na środek kładziemy pełną łyżeczkę marmolady. Składamy kółka na pół, zlepiamy brzegi, formujemy kulkę i układamy je na przygotowanej blaszce łączeniem do dołu. Pączki układamy na blaszce i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Wierzch pączków smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy pączki przez około 15 - 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.