Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Pizza jak wieniec
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Ciekawa alternatywa dla powszechnej pizzy. Smacznie i zarazem nietypowo.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 250g
- woda (ciepła) - 150 ml
- drożdże (świeże) - 25g
- sól - łyżeczka
- cukier - pół łyżeczki
- olej roślinny - pół łyżki
- Sos pomidorowy - ---
- oliwa z oliwek - łyżka
- czosnek - ząbek
- krojone pomidory (puszka) - 400g
- oregano suszone - łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- chilli - szczypta
- cukier - szczypta
- Dodatki (nadzienie) - ---
- cebula - pół
- ser mozzarella (tarty) - 100g
- salami - 100g
- pieczarki - kilka sztuk
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody z dodatkiem cukru oraz trzema łyżkami mąki, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do naczynia miksującego wrzucamy resztę mąki, wlewamy wyrośnięty rozczyn oraz resztę składników na ciasto, wyrabiamy - obroty 10C, czas - 2 minuty.
Ciasto przekładamy do innego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Sos:
Do czystego naczynia miksującego wrzucamy czosnek, miksujemy - obroty 7, czas - 10 sekund. Czosnek zgarniamy na dno naczynia, dodajemy pomidory, miksujemy - obroty 7, czas - 30 sekund. Następnie dodajemy oliwę oraz resztę składników na sos, gotujemy - temp. Gotowanie, obroty - 2, czas - 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Dodatki:
Pieczarki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Kroimy cebulę. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach.
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na opruszoną mąka stolnicę, wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 35 cm. Kroimy na 12 trójkątów (jak pizzę). Trójkąty układamy na wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formie na pizzę (dno tortownicy też jest ok). Trójkąty układamy krótkimi krawędziami na blaszce dookoła (tak, aby rogi wystawały poza blaszkę, później je zawiniemy). Każdy trójkąt smarujemy sosem, dodajemy ser oraz resztę dodatków. Wystające końce zawijamy tak, aby powstał wieniec (nadzienie ma być przykryte ciastem)
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, pieczemy około 20 minut.