Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ptysie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne, lekkie i puszyste ciasto parzone inaczej zwane ptysiowym. Składa się z kliku składników a jego wykonanie jest bardzo proste. Sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki
- mleko 3,2 % - 125 ml
- woda - 125 ml
- masło - 50 g
- mąka pszenna tortowa - 150 g
- mąka ziemniaczana - 25 g
- jajka - 5 szt.
- krem -
- śmietanka 30 % (dobrze schłodzona) - 300 ml
- cukier puder - 30 g
- serek mascarpone - 250 g
- konfitura z czerwonych owoców - mały słoik
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę i dodać masło, podgrzać – 90C, obroty 1. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać – obroty 4, czas 20 s. Wyjąć kubek i odstawić na bok, aby lekko przestygło (na ok. 20 min). Kubek włożyć do naczynia miksującego, wbić jedno jajko, mieszać – obroty 4, czas 1 min. Podczas mieszania przez otwór w pokrywie dodawać resztę jajek, jedno po drugim. Piekarnik rozgrzać do temp. 190C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć łyżką do rękawa cukierniczego i wyciskać kulę, w 5 cm odstępach na przygotowaną blaszkę. Piec przez ok. 20-25 min w 190 C lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Piekarnik wyłączyć i zostawić uchylone dzrzwiczki na ok. 10 min, aby ciasto przestygło. Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ptysie do całkowitego ostudzenia.
Krem:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać (dobrze schłodzoną wcześniej) śmietankę, dodać cukier puder, ubijać z użyciem mieszadła – obroty 3, czas ok. 40 – 60 s. (śmietanka musi być ,,sztywna’’). Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać – obroty 3, czas 15 s. Upieczone i wystudzone ptysie przecinamy w poziomie na pół, nakładamy na bokach bitą śmietanę a do środka łyżkę konfitury i przykrywamy drugą połową ciasta.
Ptysie posypujemy cukrem pudrem.