Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Pulpety z sosem cynamonowo- pomidorowym
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pulpety gotowane na parze z pysznym sosem cynamonowo- pomidorowym
Składniki
- cebula - 1 szt
- czosnek - 2 ząbki
- mięso wieprzowe (np. łopatka lub szynka) - 500 g (pokrojone w mniejsze kawałki i lekko zmrożone)
- jajka - 1 szt.
- bułka tarta - 40 g
- papryka czerwona - 1 szt.
- masło - 2 łyżki
- pomidory krojone z puszki - 2 puszki
- cynamon - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku
- bulion warzywny - 150 ml
- natka pietruszki - ½ pęczku
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucić pół cebuli, ząbek czosnku, mięso, zmiksować- obroty 7, czas 10s. Dodać bułkę tartą, jajko, wymieszać z użyciem łopatki- obroty 3, czas 15 s.
Uformować pulpety i ułożyć je w Parowym Speedcooku. Do naczynia miksującego wlać ok 750 ml wody, ustawić na urządzeniu Parowy Speedcook, gotować- temp. Gotowanie na Parze, obroty 0, czas 25 min.
Po zakończeniu gotowania zdjąć i odstawić na bok Parowy Speedcook.
Do suchego naczynia miksującego wrzucić pół cebuli, ząbek czosnku, paprykę, zmiksować- obroty 6, czas 8 s. Zgarnąć łopatką ze ścianek naczynia, dodać masło, dusić- obroty 2, temp. 80C, czas 2 min.
Następnie dodać pomidory, cynamon, bulion, gotować- obroty 2 , temp. Gotowanie, czas 10 min.
Na koniec doprawić solą i pieprzem, zmiksować z użyciem MS- obroty 7, czas 40 s.
Pulpeciki można podawać z makaronem lub ryżem polane sosem i posypane natką pietruszki.