Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Rogale świętomarcińskie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Rogale świętomarcińskie z pyszną masą z białego maku i bakalii
Składniki
- mleko - 200 g
- mak (mielony) - 200 g
- orzechy włoskie - 100 g
- migdały - 100 g
- biszkopty - 3 szt. (podłużne)
- cukier - 150 g
- laska wanilii - 1szt. (miąższ)
- masa marcepanowa - 100 g
- kwaśna śmietana - 1 łyżka
- -
- drożdże - 30 g
- mleko - 150 g
- jajka - 4 szt.
- cukier - 30 g
- masło - 80 g
- mąka - 500 g
- -
- cukier - 200 g
- sok z cytryny - 4 łyżki
- wrzątek - 1 łyżka
- orzechy włoskie - 150 g
Sposób wykonania
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 20 min.
Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C ok. 25 min. (na złoty kolor)
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki masy makowej oprócz śmietany i masy marcepanowej, gotować- obroty 1, temp. Gotowanie, czas 1 min. Odstawić do wystudzenia na minimum 3 godz. Po tym czasie dodać śmietanę, pokruszona masę marcepanową i zmiksować z użyciem miarki MS- obroty 6, czas 30s.
Do czystego naczynia miksującego wrzucić masło, rozpuścić- obroty 2, temp. 50 C. Przelać do miseczki. Następnie wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru mąki, wymieszać- obroty 2, temp. 35C, czas 10 s. Dodać mąkę, jajka, cukier i wcześniej rozpuszczone masło, wyrobić ciasto- obroty 10C, czas 2 min.
Zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 20 min.
Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C ok. 25 min. (na złoty kolor)
Do naczynia miksującego wsypać orzechy, zmiksować z użyciem miarki MS- obroty 6, czas 10s. Wyjąć.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmiksować z miarką MS- obroty 8, czas 40 s. Dodać sok z cytryny i łyżkę wrzątku, wymieszać- obroty 4, czas 15 s.
Upieczone rogaliki udekorować lukrem i orzechami włoskimi.