Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Rogaliki maślane
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Miękkie, puszyste i delikatne rogaliki maślane w sam raz na śniadanie i kolacje
Składniki
- masło - 70 g
- mleko - 250 ml (zimne)
- cukier - 20 g
- drożdże - 20 g
- mąka pszenna - 580 g
- sól - ½ łyżeczki
- jajka - 2 szt.
- -
- masło - 50 g
- jajka - 1 szt.
- mak, sezam, czarnuszka - do posypania
Sposób wykonania
Zostawić na około 10 minut
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucić masło, rozpuścić- obroty 2, temp. 50C. Przelać do miseczki.
Do naczynia miksującego (nie trzeba go myć po rozpuszczeniu masła) wlać zimne mleko, dodać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać- obroty 2, czas 15s. Zostawić na około 10 minut. Następnie dodać mąkę, sól, rozpuszczone wcześniej masło i jajka, wymieszać- obroty 10C, czas 2 min. Zostawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na pół. Z każdej części rozwałkować okrągły placek o grubości około 3-4 mm i podzielić na 8 równych trójkątów.
Do naczynia miksującego wrzucić masło (nie trzeba go myć po cieście), rozpuścić- obroty 2, temp. 50C.
Każdy trójkąt posmarować niewielką ilością rozpuszczonego masła. Zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Posmarować jajkiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 20- 25 minut.