Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Rogaliki z czekoladą
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z czekoladą.
Składniki
- Rozczyn - ---
- Drożdże (świeże) - 20g
- Cukier - 1 łyżka
- Mleko (letnie) - 100 ml
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Ciasto - ---
- Mąka pszenna - 560g
- Żółtka - 2 szt.
- Cukier puder - 70g
- Mleko (letnie) - 220 ml
- Masło (miękkie) - 70g
- Dodatkowo - ---
- Masło czekoladowe (np. Nutella) - kilka łyżek
- Roztrzepane jajko - do posmarowania
- Cukier puder - do posypania
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wkładamy pokruszone świeże drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru , letnie mleko (100 ml) i mąkę (2 łyżki), mieszamy – temp. 30 stopni, obroty 2. Pozostawiamy w naczyniu na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Dodajemy mąkę, żółtka, cukier puder, letnie mleko, a także miękkie masło, wyrabiamy ciasto – obroty 10C, czas 3 minuty. Ciasto przekładamy do innego naczynia i przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Blat czy stolnicę podsypujemy lekko mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego koła. Koło smarujemy cienką warstwą masła czekoladowego. Za pomocą noża dzielimy najpierw koło na 4 części, a następnie na cztery podłużne trójkąty. Następnie zwijamy delikatnie w rulon. Końcówkę łączymy, aby nasz rogalik się nie rozwinął w trakcie pieczenia.
Uformowane rogaliki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogaliki odkładamy na ok. 10-15 minut do lekkiego wyrośnięcia i w tym czasie nastawiamy piekarnik. Pieczemy do zarumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 20-23 minut. Ostudzone rogaliki oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.