Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Rolada szpinakowa
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszna i bardzo efektowna przystawka z ciasta szpinakowego, serka oraz szynki.
Składniki
- jajka - 4 szt
- szpinak mrożony rozdrobiony - 200g
- sól - pół łyżeczki
- pieprz - pół łyżeczki
- gałka muszkatołowa - ćwierć łyżeczki
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- serek kremowy - 350g
- chrzan (słoiczek) - 25g
- szynka wędzona (wedle uznania) - 300g
- czosnek - 2 ząbki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wlewamy białka z szczyptą soli i ubijamy - obroty 3, czas 3 minuty. Przekładamy do innego naczynia. Zdejmujemy mieszadło.
Do naczynia miksującego wrzucamy rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak, dodajemy żółtka, mieszamy - obroty 10, czas 10 sekund. Zgarniamy wszystko łopatką na dno naczynia. Dodajemy sól, pieprz, gałkę i sok z cytryny, mieszamy - obroty 3, czas 15 sekund. Zakładamy mieszadło, dodajemy ubite wcześniej białka i mieszamy - obroty 2, czas 10 sekund.
Ciasto przekładamy na wyłożoną blachę papierem do pieczenia i formujemy prostokąt (30cm x 37cm). Ciasto pieczemy przez około 12 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek, na pokrywę zakładamy MS i miksujemy - obroty 8, czas 10 sekund. Zgarniamy na dno naczynia. Dodajemy serek oraz chrzan i mieszamy - obroty 2, czas 15 sekund.
Zimną roladę smarujemy równomiernie serkiem. Na serku układamy szynkę w plastrach. Całość zwijamy w roladę i ściśle pakujemy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.