Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Sałatka z piersią na parze
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Lekka sałatka z gotowaną na parze piersią kurczaka oraz świeżymi warzywami. Pysznie i zdrowo.
Składniki
- filet z kurczaka - ok 300g
- czosnek - 2 ząbki
- słodka papryka (przyprawa) - 1/4 łyżeczki
- ostra papryka (przyprawa) - szczypta
- tymianek (suszony) - 1/4 łyżeczki
- oregano (suszone) - 1/4 łyżeczki
- przyprawa warzywna - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- sałata masłowa - kilka liści
- pomidory koktajlowe - kilka sztuk
- ogórek (świeży) - pół ogórka
- mozzarella (kulka w zalewie) - 1 szt.
- bazylia (świeża) - do ozdoby
- woda - 500g
- Sos winegret - ---
- oliwa z oliwek - 45g
- sok z cytryny - 15g
- ostra musztarda - 1 łyżeczka
- cukier lub miód - 1 łyżeczka
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Łopatka Łopatka
- Bez Miarki Bez Miarki
- Koszyczek Koszyczek
Wykonanie:
Sos winegret:
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na sos i mieszamy - obroty 3, czas 10 sekund. Gotowy sos przelewamy do innego naczynia.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso marynujemy w papryce słodkiej, ostrej, oregano, tymianku i soli. Do tego dodajemy drobno pokrojony czosnek. Tak przygotowane mięso pozostawiamy w lodówce na 30 minut.
Po tym czasie do naczynia miksującego wlewamy wodę. Do koszyczka wrzucamy naszego kurczaka i umieszczamy go w naczyniu miksującym, gotujemy na parze - temp. Gotowanie na parze, obroty 1, czas 20 minut. Koszyczek wyjmujemy za pomocą łopatki (u dołu rękojeści znajduje się haczyk) aby uniknąć poparzenia.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Ogórka kroimy w kostkę i rzucamy na sałatę. Pomidory koktajlowe kroimy na połówki i układamy na sałacie. Ser mozzarella kroimy w kostkę i również dodajemy do naszej sałatki. Na koniec układamy naszą pierś na wierzchu sałatki i całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem oraz przybieramy listkami świeżej bazylii.