Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Sernik jagodowy
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszny, puszysty, letni sernik z jagodami
Składniki
- mąka pszenna - 100 g
- cukier - 30 g
- proszek do pieczenia - ½ łyżeczki
- masło (zimne) - 60 g
- żółtko - 1 szt.
- kakao - 2 łyżki
- -
- jagody - 300 g
- twaróg półtłusty - 800 g
- śmietana kremówka 36 % - 250ml
- cukier drobny - 120 g
- jajka - 1 szt.
- żółtka - 2 szt.
- mąka ziemniaczana - 25 g
- mąka pszenna - 15 g
- cukier z prawdziwą wanilią - 1 szt.
- -
- jogurt grecki - 100 g
- śmietana kremówka 30% - 100 ml
- cukier puder - 2-3 łyżki
- jagody do dekoracji -
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wymieszać- obroty 4, czas 15 s. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Blaszkę (około 30*24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę.
Piec w temp. 170C przez około 15 minut.
Do naczynia miksującego wrzucić jagody, zmiksować- obroty 6, czas 40 s. Przelać do miseczki.
Do naczynia miksującego(nie trzeba go myć po jagodach) wrzucić połowę sera, miksować- obroty 3, czas 1 min. Wyjąć. Następnie wrzucić drugą połowę sera i zmiksować- obroty 3, czas 1 min.
Dodać wcześniej zmiksowany ser i resztę składników wg podanej kolejności wraz z jagodami, wymieszać- obroty 3, czas 1 min. Po około 30 s zatrzymać, wymieszać łopatką i dalej miksować.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Do naczynia miksującego założyć mieszadło, wlać śmietankę, jogurt grecki i wsypać cukier puder, wymieszać- obroty 3, czas 20 s.
Na wierzch sernika wyłożyć krem i posypać jagodami.