Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Sernik "jajko sadzone"
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Cytrynowy sernik z brzoskwiniami, który wyglądem przypomina jajka sadzone.
Składniki
- biszkopty - 100g
- twaróg (z wiaderka) - 1 kg
- galaretki cytrynowe - 2 szt.
- śmietanka 30% - 260g
- cukier puder - 60g
- galaretka winogronowa lub krystaliczna - 1 szt.
- brzoskwinie połówki - 300g
- śmietan fix - 1 szt.
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Do naczynia miksującego wrzucamy 500g twarogu i mieszamy – obroty 5, czas 30 sekund. Następnie dodajemy resztę twarogu i znowu dokładanie mieszamy – obroty 6, czas 30 sekund.
Przestudzoną galaretkę (może być jeszcze lekko ciepła) wlewamy do zmielonego twarogu, mieszamy – obroty 6, czas 1 minuta. Masę przekładamy do innego naczynia i odstawiamy.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy zimną śmietankę, ubijamy – obroty 3, czas 1 minuta (w razie potrzeby skracamy lub wydłużamy czas ubijania). W trakcie ubijania dodajemy przez otwór w pokrywie cukier puder oraz śmietan-fix.
Ubitą śmietanę przekładamy do naczynia z masą serową i mieszamy łopatką do połączenia. Gotową masę odstawiamy na bok, by zaczęła tężeć.
W tym czasie przygotowujemy formę (24 x 24 cm). Wykładamy ją papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy biszkoptami.
Lekko tężejącą masę serową wykładamy na spód z biszkoptów. Ciasto odkładamy do lodówki na 10 minut. Następnie na wierzchu układamy połówki brzoskwiń lekko je wciskając i znów odkładamy ciasto do lodówki.
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Lekko tężejącą galaretkę wylewamy przy pomocy łyżki na wierzch sernika i ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała.