Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Sernik z jagodami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Sernik na kruchym spodzie z mnóstwem świeżych jagód.
Składniki
- Spód - ---
- mąka pszenna - 100g
- cukier - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - pół łyżeczki
- zimne masło - 60g
- żółtko - 1 szt.
- Masa serowa - ---
- twaróg sernikowy - 500g
- ser mascarpone - 250g
- cukier - 2/3 szklanki
- budyń śmietankowy (proszek) - 1 opakowanie
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- jajko - 1 szt.
- Dodatkowo - ---
- jagody - ok. 350g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone zimne masło, mieszamy – obroty 3, czas 5 sekund. Następnie dodajemy żółtko i ponownie mieszamy – obroty 3, czas 10 sekund. Wylepiamy nim spód oraz ok. 1,5 cm boków formy, wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez ok. 15 - 20 minut.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy twaróg, mieszamy – obroty 4, czas 20 sekund. Następnie dodajemy mascarpone, cukier, budyń i cukier wanilinowy, mieszamy – obroty 4, czas 20 sekund. Kolejno dodajemy jajko i znów mieszamy – obroty 4, czas 30 sekund.
Na podpieczony spód wykładamy masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypujemy 250 g jagód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wierzch posypujemy resztą świeżych jagód. Możemy je zalać galaretką krystaliczną.