Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Sernik z musem truskawkowym
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszny sernik idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej letniej kawki. Mus truskawkowy dodaje mu wyśmienitego smaczku lata.
Składniki
- Mus - ---
- truskawki - 600g
- galaretka truskawkowa - 2 szt.
- cukier - 4 łyżki
- Spód - ---
- kruche ciastka maślane - 260g
- masło - 4 łyżki
- Masa serowa - ---
- twaróg (zmielony w wiaderku) - 1 kg
- mąka ziemniaczana - 4 łyżki
- cukier puder - 1 szklanka
- jajka - 6 szt.
- masło - 100g
- truskawki - kilka sztuk
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Bez Miarki Bez Miarki
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Mus truskawkowy:
Umyte truskawki wrzucamy do naczynia miksującego, dodajemy dwie łyżki wody, zakładamy miarkę i miksujemy - obroty 10, czas - 30 sekund. Następnie zdejmujemy MS, dodajemy cukier i gotujemy - temperatura - 90 stopni, obroty - 2, czas - 5 minut. Pod koniec gotowania (po 4 minutach) stopniowo dodajemy galaretki. Gotowy mus przelewamy do innego naczynia i odstawiamy do wystygnięcia.
Spód:
Formę (40cm x 24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy.
Do naczynia wrzucić pokruszone ciastka oraz rozpuszczone masło, miksujemy z użyciem łopatki - obroty 10, czas - 30 sekund. Gotowe ciasto wykładamy na spód formy i uklepujemy.
Masa serowa:
Rozpuszczamy masło.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wrzucamy ser, mąkę oraz cukier puder i mieszamy - obroty 5, czas - 40 sekund (po 15 sekundach zatrzymać urządzenie i przemieszać masę łopatką). Następnie dodawać stopniowo jajka jedno po drugim - obroty 5, czas - 30 sekund. Zgarnąć ser ze ścianek naczynia. Stopniowo dodawać rozpuszczone masło - obroty 5, czas - 30 sekund. Masę wylać na blachę.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Kilka truskawek kroimy na małe kawałki.
Na ostudzony sernik wylewamy zimny mus, wrzucamy pokrojone truskawki i całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.