Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Sernikobrownie z musem truskawkowym
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Świetny deser łączący w sobie trzy wspaniałe smaki: czekolady, twarogu oraz owoców.
Składniki
- Brownie - ---
- masło - 150g
- gorzka czekolada - 150g
- jajka - 2 szt.
- cukier - pół szklanki
- mąka pszenna - 90g
- Masa serowa - ---
- zmielony twaróg - 500g
- budyń waniloiowy - 1 szt.
- cukier - pół szklanki
- jajko - 1 szt.
- Mus truskawkowy - ---
- galaretki truskawkowe - 2 szt.
- truskawki (mrożone lub świeże) - 300g
- cukier - 1/4 szklanki
- jogurt grecki - 100g
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Mus truskawkowy:
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Świeże truskawki kroimy na pół i wrzucamy do naczynia miksującego, dodajemy cukier i gotujemy – temp. Gotowanie, obroty 2, czas 5 minut. Truskawki dodajemy do galaretek, mieszamy i studzimy (można wstawić do lodówki aby było szybciej). Gdy galaretka będzie już zimna dodajemy do niej jogurt i mieszamy.
Brownie:
Małą kwadratową foremkę o boku 20 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 22 - 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, tak, aby papier sięgał ponad brzeg foremki. Piekarnik nagrzewany do 160 st.
Masło kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia miksującego, dodajemy połamaną czekoladę i roztapiamy – temp. 70 stopni, obroty 2, czas 3 minuty.
Do czystego naczynia miksującego wlewamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy (nie ubijamy) – obroty 4, czas 2 minuty. WAŻNE! Grzałka urządzenia musi być zimna, aby szybko ją schłodzić po wcześniejszym podgrzewaniu należy w urządzeniu umieścić na kilka minut naczynie miksujące z zimną wodą.
Następnie do masy jajecznej dodajemy przez otwór w pokrywie rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy – obroty 3, czas 1 minuta. Kolejno dodajemy mąkę i krótko miksujemy na jednolite ciasto – obroty 4 , czas 30 sekund.
Wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 19 minut, wyjmujemy z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączamy.
Masa serowa:
Do naczynia miksującego wrzucamy zmielony twaróg, dodajemy proszek budyniowy i cukier, miksujemy – obroty 6, czas 1 minuta. Następnie dodajemy jajko i jeszcze raz miksujemy – obroty 5, czas 1 minuta.
Masę serową wykładamy na spód brownie, formę owijamy z boków i od spodu folią aluminiową i pieczemy przez ok. 20 - 25 minut do zastygnięcia masy serowej. Wyjmujemy i studzimy.
Na ostudzoną masę serową wykładamy tężejący mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godziny lub na całą noc).