Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Słodka chatka
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i bananami.
Składniki
- herbatniki maślane - 36 szt
- masa krówkowa - ok. 300g
- banany - 2 szt.
- śmietana 30% - 200g
- ser mascarpone - 125g
- cukier puder - 4 łyżeczki
- Ganache czekoladowy - ---
- śmietana 30% - 100g
- czekolada gorzka - 100g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Deskę wykładamy folią aluminiową. Rozkładamy na niej pierwszą warstwę herbatników 3x 6.
Na herbatnikach rozsmarowujemy 200 g masy krówkowej, przytrzymując je drugą ręką, aby się nie rozsuwały. Przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy 100 g zimnej śmietany oraz zimny serek mascarpone, ubijamy – obroty 3, czas 1 minuta 30 sekund (w razie potrzeby skracamy bądź wydłużamy czas). Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru. Krem rozsmarowujemy na herbatnikach.
Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i układamy wzdłuż na środku. (Banany należy pokroić na kawałki, aby leżały one w miarę w linii prostej i bez wypukleń).
Banany i przerwy między nimi polewamy resztą masy krówkowej.
Przy użyciu folii podnosimy herbatniki z obu stron i je dociskamy.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy 100 g słodkiej śmietany, ubijamy na sztywno – obroty 3, czas 1 minuta (w razie potrzeby skracamy bądź wydłużamy czas). Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy na masę krówkową, wypełniając lukę. Wyrównujemy.
Chatkę przykrywamy folią, nie przykrywając z góry śmietany, aby nie przykleiła się do folii. Wstawiamy na noc do lodówki.
Przygotowujemy ganache:
Do naczynia miksującego wlewamy śmietankę i doprowadzamy do zagotowania – temp. Gotowanie, obroty 2, czas 1 minuta. Następnie do zagotowanej śmietanki wrzucamy połamaną czekoladę, czekamy 5 minut, aby zmiękła i mieszamy – obroty 3, czas 20 sekund.
Polewę zostawiamy, aby lekko zgęstniała.
Chatkę wyciągamy z lodówki i polewamy polewą.
Wstawiamy do lodówki, aby polewa zgęstniała.