Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Sos bolognese
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Szybki i smaczny sos bolognese, bardzo pomidorowy, idealny do spaghetti.
Składniki
- cebula - 1 szt
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 30g
- mięso wieprzowe (np. łopatka) - 400g
- oregano - 1 łyżeczka
- bazylia suszona - 1 łyżeczka
- przyprawa warzywna (np. vegeta) - 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- kostka rosołowa - 1 szt.
- pomidory w puszce - 400g
- woda - 200g
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Bez Miarki Bez Miarki
Wykonanie:
Mięso kroimy na kawałki i odważamy porcje po 200g.
Do urządzenia wkładamy naczynie miksujące wraz z zespołem noży, zamykamy pokrywę i uruchamiamy urządzenia - obroty 8, czas 30 sekund. Mięso wrzucamy w dwóch porcjach, stopniowo po kawałku (po każdym kawałku zatykamy otwór w pokrywie miarką MS, aby uniknąć rozpryskiwania się mięsa) w trakcie pracy Speedcook'a. W taki sam sposób postępujemy z obiema porcjami mięsa. Po zmieleniu pierwszej porcji, mięso przekładamy do innego naczynia i przystępujemy do mielenia kolejnej partii mięsa. Drugą porcję zmielonego mięsa przekładamy do pierwszej.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy pomidory z puszki, na pokrywę zakładamy miarkę MS i miksujemy - obroty 8, czas 20 sekund. Przekładamy do innego naczynia.
Do czystego naczynia miksującego wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz czosnek, rozdrabniamy - obroty 5, czas 5 sekund. Zgarniamy na dno naczynia i dodajemy oliwę, dusimy - temp. Gotowanie na parze, obroty 1L, czas 2 minuty 30 sekund. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy poza słodką papryką oraz kostkę rosołową i dalej dusimy - temp. Gotowanie na parze, obroty 1L, czas 1 minuta. Kolejno dodajemy mielone mięso, dusimy - temp. Gotowanie na parze, obroty 1L, czas 3 minuty. Na koniec dodajemy słodką paprykę, zmiksowane wcześniej pomidory, koncentrat oraz wodę, gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 1L, czas 10 minut.
Tak przygotowany sos podajemy z makaronem spaghetti.