Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Świąteczne ciasto budyniowe
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Świąteczne budyniowe ciasto bez pieczenia.
Składniki
- Krem budyniowy - ---
- mleko - 750 ml
- żółtka - 2 szt.
- mąka pszenna - 3 pełne łyżki
- mąka ziemniaczana - 3 pełne łyżki
- cukier puder - 3 łyżki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- masło (bardzo miękkie) - 200g
- Dodatkowo - ---
- herbatniki - 400g
- masa krówkowa - 1 puszka ok. 500g
- powidła śliwkowe - 150g
- przyprawa piernikowa - 1 łyżka
- orzechy pekan lub włoskie - 60g
- wiórki kokosowe - 60g
- żurawina suszona - do dekoracji
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Odlewamy 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy je (np. rózgą) z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Resztę mleka wlewamy do naczynia miksującego i gotujemy – temp. Gotowanie, obroty 1, czas 1 minuta. Następnie przez otwór w pokrywie wlewamy mieszankę mleka, mąki i żółtek gotujemy – temp. Gotowanie, obroty 2, czas 2 minuty.
Po zagotowaniu gotowy budyń przelewamy do czystej miski i całkowicie studzimy (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch).
Do naczynia miksującego wrzucamy miękkie masło i dokładnie ubijamy na puszystą masę – obroty 3, czas 3 minuty. Następnie zakładamy mieszadło i przez otwór w pokrywie stopniowo dodajemy po łyżce budyń ciągle ubijając – obroty 3, czas 2 minuty.
2/3 masy budyniowej przekładamy do innego naczynia. Natomiast do 1/3 otrzymanej masy budyniowej dodajemy stopniowo przez otwór w pokrywie masę krówkową i mieszamy – obroty 2, czas 30 sekund. W ten sposób otrzymamy 2 masy - krówkową i budyniową.
Formę 21 cm x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarowujemy połowę otrzymanej masy krówkowej wymieszanej z drobno posiekanymi orzechami.
Wykładamy drugą warstwę herbatników i smarujemy ją powidłami, po wierzchu rozsypujemy połowę przyprawy piernikowej. Następnie wykładamy połowę masy budyniowej.
Układamy trzecią warstwę herbatników i rozsmarowujemy pozostałą masę krówkową, posypujemy resztą przyprawy piernikowej.
Układamy ostatnią warstwę herbatników i przykrywamy pozostałą masą budyniową, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.