Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Świąteczne serniki korzenne
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne korzenne mini serniki.
Składniki
- Spód - ---
- ciastka korzenne - 150g
- masło - 2 łyżki
- Sernik - ---
- twaróg sernikowy (zmielony) - 750g
- jajka - 2 szt.
- śmietana 30% - 1/4 szklanki
- cukier - 2/3 szklanki
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana - 40g
- cynamon (mielony) - 1/2 łyżeczki
- kardamon (mielony) - 1/2 łyżeczki
- goździki (mielone) - 1/2 łyżeczki
- imbir (mielon) - 1/4 łyżeczki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Bez Miarki Bez Miarki
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Formę na 12 muffinów wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciastka korzenne wrzucamy do naczynia miksującego zakładamy miarkę MS i mielimy – obroty 6, czas 5 sekund. Całość przesypujemy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy masło, zdejmujemy miarkę MS i rozpuszczamy – temp. 70 stopni C, obroty 2.
Następnie do rozpuszczonego masła wsypujemy pokruszone ciastka i mieszamy – obroty 4, czas 20 sekund. Uzyskaną masą wykładamy spody papilotek i lekko ugniatamy np. kieliszkiem.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, przyprawy korzenne i miksujemy na jednolitą masę z użyciem łopatki – obroty 5, czas 40 sekund. Dodajemy jajka i znów miksujemy do połączenia się składników z użyciem łopatki – obroty 5, czas 40 sekund.
Masę wykładamy na ciasteczkowe spody do wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 17 minut w 180 stopniach C do ścięcia się masy.
Serniczki dekorujemy ulubioną masą, kajmakiem lub czekoladą.