Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Szarlotka tradycyjna
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smaczna domowa szarlotka jak u babci. Tradycyjny smak kwaśnych jabłek i kruchego ciasta.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 550g
- margaryna Palma - 250g
- żółtka - 2 szt.
- jajka - 1 szt.
- proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
- cukier - pół szklanki
- śmietana 18% - 2 łyżki
- Nadzienie - ---
- jabłka - 1 1/2 kg
- cynamon - do smaku
- cukier wanilinowy - 1 szt.
- bułka tarta - 1 łyżka
- kakao - 1 łyżeczka
- cukier - 2 łyżeczki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w cząstki. Do naczynia miksującego wrzucamy pokrojone jabłka w porcjach po 250g i rozdrabniamy - obroty 4, czas 5 sekund. Postępujemy tak z każdą porcją.
Ciasto:
Dno formy (35cm x 22cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem lub margaryną.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy pokrojoną margarynę, mieszamy - obroty 4, czas 20 sekund. Mieszamy łopatką i dodajemy resztę składników, wyrabiamy z łopatką - obroty 4, czas 15 sekund. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy kulę, którą dzielimy na dwie części. Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno oraz boki formy. Dno nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą oraz kakaem.
Jabłka dokładnie wyciskamy. Następnie dodajemy do nich cynamon (według uznania), cukier i cukier wanilinowy. Tak przygotowane jabłka wykładamy na nasze ciasto. Kolejno wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy nim jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy szarlotkę około 45 minut.