Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Tarta stracciatella z truskawkami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smakowita i bardzo prosta w przygotowaniu letnia tarta z kremem i truskawkami
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 200g
- masło (zimne) - 135g
- sól - mała szczypta
- cukier puder - 1/3 szklanki
- żółtko - 1 szt.
- Krem - ---
- ser mascarpone - 250g
- śmietanka 30% - 250 ml
- cukier puder - 1/3 szklanki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- śmietan-fix - 1 opakowanie
- gorzka czekolada - 50g
- Dodakowo - ---
- truskawki - ok. 500g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę i dodajemy pokrojone masło (zimne), sól oraz cukier puder i mieszamy – obroty 3, czas 15 sekund. Następnie dodajemy żółtko i wyrabiamy – obroty 4, czas 20 sekund. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
Przygotowujemy formę na tarte o średnicy 24 - 26 cm. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 1/2 cm.
Placek przenosimy do formy i wykładamy nim spód oraz boki formy, starając się jak najmniej ugniatać ciasto palcami. Spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C.
Ciasto nakrywamy folią aluminiową (dno i boki), na spód wysypujemy obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut lub na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy.
Krem:
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy śmietankę 30 %, ser mascarpone, cukier puder oraz cukier wanilinowy, ubijamy – obroty 3, czas 1 minuta. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Krem przekładamy do innego naczynia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wrzucamy połamaną czekoladę i rozdrabniamy – obroty 7, czas 5 sekund. Rozdrobnioną czekoladę dodajemy do kremy i delikatnie mieszamy. Gotowy krem wykładamy na wystudzonym spodzie. Na kremie układamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość wkładamy do lodówki.