Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Tarta z musem truskawkowym
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smaczna i mocno truskawkowa tarta z musem.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 250g
- masło - 150g
- sól - szczypta
- cukier - 3 łyżki
- jajko - 1 szt.
- Nadzienie - ---
- truskawki - 700g
- galaretka truskawkowa - 2 szt.
- mleko - 125 ml
- cukier puder - 3 łyżki
- śmietana 30% - 150g
- Dodatkowo - ---
- truskawki - do ozdoby
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Ciasto:
Formę na tarte o średnicy 23 - 24 cm smarujemy masłem. Do naczynia miksującego przesiewamy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz cukier, mieszamy – obroty 4, czas 15 sekund. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy – obroty 4, czas 15 sekund. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwijamy z folii, wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i oprószonym mąką wałkiem na placek o średnicy większej niż forma. Rozwałkowanym ciastem wykładamy spód i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem.
Formę wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Po upieczeniu studzimy tarte.
Nadzienie:
Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek.
Umyte truskawki wkładamy do naczynia miksującego i blendujemy z zatkniętą miarką MS – obroty 8, czas 10 sekund.
Mleko doprowadzamy do gotowania, odstawiamy z ognia i rozpuszczamy w nim dwie galaretki. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy zimną śmietankę, ubijamy – obroty 3, czas około 1 minuta 30 sekund.
Do śmietanki dodajemy cukier oraz mus z truskawek, mieszamy – obroty 3, czas 20 sekund.
Następnie do masy śmietanowej dodajemy mleko z galaretkami i mieszamy – obroty 2, czas 15 sekund.
Masę odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Po tym czasie schłodzoną masę wylewamy na upieczony spód tarty.
Tartę wstawiamy na noc do lodówki, aby masa śmietanowo-truskawkowa stężała.
Tartę przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.