Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Tarta ze szparagami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Najczęściej słysząc o tarcie myślimy o deserze, a tym razem przedstawiamy jej wytrawną wersję. Piękna i bardzo smaczna tarta ze szparagami. Stanowi ona niebanalny sposób na pyszny obiad.
Składniki
- mąka pszenna - 250g
- masło (zimne) - 125g
- żółtko - 1 szt.
- woda - 50g
- sól - pół łyżeczki
- Nadzienie - ---
- szparagi - 500g
- białko - 1 szt.
- jajka - 2 szt.
- śmietanka 30% - 1,5 szklanki
- cebula dymka - 2 szt.
- ser feta - 140g
- groszek zielony (mrożony) - garść
- pieprz - szczypta
- sól - szczypta
- pomidor (do dekoracji) - 1 szt.
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę i mieszamy - obroty 4, czas - 30 sekund, jednocześnie w trakcie mieszania przez otwór w pokrywie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Po zakończeniu mieszania dodajemy jedno żółtko, sól oraz wodę, wyrabiamy - obroty 4, czas - 15 sekund.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy na grubość około pół centymetra, wykładamy nim formę razem z brzegami, a nadmiar ciasta odcinamy ( w zależności od wielkości formy ciasta może zostać nam nawet na drugą tartę, można je zamrozić i wykorzystać w innym czasie). Na ciasto kładziemy obciążenie ( kulki ceramiczne lub zwykła fasola) i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
Nadzienie:
Przygotowujemy szparagi. Odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów. Można to zrobić dłońmi - szparag pęknie w miejscu, gdzie zaczyna się część nadająca się do jedzenia. Następnie myjemy szparagi w zimnej wodzie oraz osuszamy. Odkładamy pięć szparag do dekoracji, a resztę kroimy na małe kawałki (wielkości około 3cm).
Do misy wybijamy jajka oraz białko, które zostało nam z ciasta (niczego nie marnujemy) i roztrzepujemy. Następnie dodajemy śmietankę, pokrojone szparagi, cebulkę dymkę, pokruszony ser feta, garść mrożonego groszku oraz pieprz i sól do smaku, mieszamy. Całość wylewamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy, pozostawione wcześniej szparagi oraz plastry pomidora.
Tartę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Tartę można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.