Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Truskawkowa poezja
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Piękne i pyszne, mocno czekoladowe ciasto z truskawkami to wspaniały pomysł na deser. Wygląda efektownie, fantastycznie smakuje, a na dodatek jest proste w wykonaniu.
Składniki
- czekolada deserowa (lekko gorzka 50%) - 300g
- masło - 150g
- jajka - 6 szt.
- cukier - 100g
- sól - szczypta
- Krem - -----
- śmietanka 30% (zimna) - 250ml
- ser mascarpone - 250ml
- cukier wanilinowy - 2 opakowania
- śmietan-fix - 1 opakowanie
- truskawki (świeże) - około 1kg
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Ciasto:
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i przygotowujemy tortownicę (około 24cm). Dno wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy tłuszczem.
Do naczynia miksującego wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, rozdrabniamy - obroty 7, czas 10 sekund. Za pomocą łopatki zgarniamy czekoladę na dno naczynia, dodajemy masło, roztapiamy - temperatura 35 stopni, obroty 2, czas 2 minuty.
Do czystej miski wbić dwa całe jajka oraz 4 żółtka, wymieszać rózgą. Następnie wlać do nich roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć mieszadło, wrzucić 4 białka, dodać szczyptę soli, ubić - obroty 3, czas 3 minuty.
Następnie stopniowo przez otwór w pokrywie dodajemy cukier, ubijamy - obroty 3, czas 2 minuty.
Kolejno ubitą pianę dodajemy w dwóch porcjach do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Gotową masę wylewamy do formy i pieczemy w 175 stopniach przez około 35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystygnięcia. Środek ciasta ładnie opadnie i zrobi miejsce na truskawki i krem. Jeśli środek opadł nam nierówno to możemy go delikatnie wyrównać, obcinając lekko ciasto.
Umyte i suche truskawki, pozbawione szypułek kroimy na pół (wzdłuż) i układamy na cieście.
Krem:
Do naczynie miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy śmietankę, ser, cukier wanilinowy oraz śmietan-fix, ubijamy - obroty 3, czas 1 minuta 30 sekund (cały czas obserwujemy, żeby nie zrobiło się masło, jeśli ubije się przed czasem to zatrzymujemy).
Gotowy krem wykładamy na ułożone wcześniej na cieście połówki truskawek. Następnie na kremie układamy całe truskawki, tak aby jak najlepiej zakryć krem.
Torcik wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.