Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Włoskie ciasto karnawałowe
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Puszyste, waniliowo pomarańczowe ciasto, którego korzenie sięgają do słonecznych Włoch. Podawane w towarzystwie kremu czekoladowego.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 300g
- cukier - 150g
- oliwa ekstra virgin - 50g
- proszek do pieczenia - 16g
- mleko - 100 ml
- jajka - 3 szt.
- laska wanilii - 1 szt.
- pomarańcza - 1 szt.
- Dekoracja - ---
- cukier puder - do posypania
- Krem czekoladowy - ---
- gorzka czekolada - 100g
- mleczna czekolada - 100g
- śmietana 18% - 125g
- masło - 35g
- skórka z pomarańczy - z jednej sztuki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Za pomocą wagi umieszczonej w urządzeniu odważamy mąką i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy oraz wyciskamy sok.
Do naczynia miksującego wrzucamy jajka, cukier oraz ziarna laski wanilii i ucieramy - obroty 3, czas 1 minuta. Dodajemy skórkę pomarańczową - obroty 3, czas 10 sekund. Ustawiamy urządzenie i uruchamiamy - obroty 3, czas 1 minuta. W tym czasie przez otwór w pokrywie stopniowo wlewamy oliwę. Następnie stopniowo wlewamy sok z pomarańczy oraz mleko - obroty 3, czas 1 minuta. Na koniec stopniowo dodajemy zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - obroty 3, 1 minuta.
Przygotowujemy formę (24 cm x 17 cm) i wykładamy ją papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto przez około 40-45 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Krem czekoladowy:
Do naczynia miksującego wlewamy śmietanę i podgrzewamy - temp. 45 stopni, obroty 2. Następnie dodajemy kawałki czekolady i podgrzewamy - temp. 45 stopni, obroty 2, czas 1 minuta. Na koniec dodajemy miękkie masło oraz skórkę z jednej pomarańczy, na pokrywę zakładamy miarkę MS i mieszamy - obroty 4, czas 30 sekund.
Ciasto serwujemy z kremem czekoladowym.