Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Wuzetka
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Delikatny ciemny biszkopt przełożony bitą śmietaną, polany polewą czekoladową i udekorowany kleksem z bitej śmietany
Składniki
- masło - 250 g
- cukier - 180 g
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- jajka - 4 szt.
- mąka pszenna - 140 g
- mąka kartoflana - 50 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- kakao - 40 g
- -
- żelatyna - 2 łyżeczki
- woda - 4 łyżki
- śmietana 30 % - 500 ml
- cukier puder - 50 g
- serek mascarpone - 250 g
- -
- masło - 50 g
- cukier - 1 łyżka
- kakao - 20 g
- woda - 20 g
- mleko w proszku - 2 łyżki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucić miękkie masło, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka, wymieszać- obroty 2, czas 1 min. Następnie dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać- obroty 3, czas 1 min.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 50 min.
Żelatynę zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać.
Do czystego i suchego naczynia wlać śmietanę, wsypać cukier puder, założyć mieszadło i ubić- obroty 3, czas około 1,5 min. Wlać żelatynę, dodać serek mascarpone i wymieszać- obroty 2, czas ok. 15 s.
Upieczony i ostudzony placek przekroić w poziomie na dwa placki. Na pierwszy placek wyłożyć równomiernie masę i delikatnie przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.
Do czystego naczynia wrzucić wszystkie składniki na polewę, rozpuścić- obroty 2, temp 80C.
Wcześniej przygotowany placek polać polewą i wstawić do lodówki na około 2-3h.