Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Zapiekanki z mięsem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne i nie codzienne bagietki z mięsem mielonym.
Składniki
- Sos mięsny - ---
- mięso wieprzowe (łopatka) - 400g
- olej roślinny - 3 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 szt.
- papryka słodka (mielona) - 1 łyżeczka
- kminek - 1 łyżeczka
- oregano - 1 łyżeczka
- papryka ostra (mielona) - pół łyżeczki
- bulion - 250 ml
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- Dodatkowo - ---
- bagietki - 3 szt.
- ser mozzarella (starty) - 200g
- papryczka chili - niewielki kawałek
- bazylia - kilka liści
- ketchup - do smaku
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Mięso kroimy na kawałki i odważamy po 200g. Do urządzenia wkładamy naczynie miksujące wraz z nożami, zamykamy pokrywę i przygotowujemy miarkę MS (będzie potrzebna podczas mielenia mięsa, aby nie pryskało). Uruchamiamy urządzenie - obroty 8, czas 30 sekund. Mięso wrzucamy w dwóch porcjach po 200g, stopniowo kawałek po kawałku przez otwór w pokrywie w trakcie pracy urządzenia. Po zmieleniu pierwszej porcji przekładamy ją do innego naczynia i postępujemy w taki sam sposób z drugą porcją mięsa. Drugą porcję po zmieleniu dodajemy do zmielonego mięsa.
Do czystego naczynia miksującego wrzucamy czosnek oraz pokrojoną cebulę i rozdrabniamy - obroty 8, czas 5 sekund. Zgarniamy na dno naczynia. Dodajemy olej i dusimy - temp. Gotowanie na parze, obroty 1L, czas 3 minuty. Następnie dodajemy przyprawy i mieszamy - obroty 2, czas 10 sekund. Stopniowo dodajemy mięso i dusimy - temp. Gotowanie na parze, obroty 1L, czas 3 minuty. W kolejnym kroku dodajemy bulion, nadal dusimy - temp. Gotowanie na parze, obroty 1, czas 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku, dusimy - temp. Gotowanie na parze, obroty 1, czas 10 minut (do redukcji płynu).
Bagietki przecinamy na pół i układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na każdą bagietkę wykładamy sporą ilość mięsa oraz posypujemy startą mozzarellą i posiekaną papryczką chilli. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika i pieczemy je od 5 do 10 minut (aż się ładnie zarumienią).
Po upieczeniu zapiekanki posypujemy bazylią i podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem.