Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Zielone ciasto "Leśny mech"
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Niesamowicie wyglądające ciasto, które z całą pewnością zachwyci i zaskoczy naszych gości. Niecodzienny kolor zielonego ciasta w połączeniu z pysznym kremem oraz owocami to smakowity sposób na ciekawy deser.
Składniki
- szpinak (mrożony) - 250g
- olej roślinny - 200g
- cukier puder - 180g
- jajka - 3 szt.
- mąka pszenna - 200g
- mąka krupczatka - 160g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Krem - ---
- ser mascarpone (zimny) - 250g
- śmietanka 30% - 200g
- cukier puder - 3 łyżki
- śmietan-fix - 1 szt.
- granat - 1 szt.
Sposób wykonania
- Łopatka Łopatka
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wrzucamy rozmrożony, odsączony szpinak, rozdrabniamy z użyciem łopatki - obroty 7, czas - 20 sekund. Przekładamy do innego naczynia.
Przygotowujemy tortownicę (24cm), dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy cukier puder oraz jajka, ubijamy - obroty 3, czas - 4 minuty. Mieszamy kolejną minutę, dodając stopniowo olej, obroty - 3, czas - 1 minuta. Zdejmujemy mieszadło. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia, szpinak, mieszamy - obroty 4, czas - 3 minuty.
Wylewamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu ścinamy górę ciasta i wydrążamy na głębokość około 1 cm, pozostawiając pół centymetra rantu dookoła (tak żeby nam krem nie uciekał). Ściętą część ciasta oraz to co zostało nam z drążenia kruszymy na drobne kawałeczki i pozostawiamy do posypania.
Krem:
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy wszystkie składniki na krem, ubijamy - obroty - 3, czas - 1 minuta 30 sekund (cały czas obserwujemy, żeby nie zrobiło się masło).
Krem wykładamy na wydrążone ciasto, wierzch wysypujemy pokruszonym ciastem oraz granatem (ciasto świetnie smakuje również z borówkami oraz malinami ).