Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Filtruj przepisy
Szukaj przepisu
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Zupa krem z pieczonej dyni
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Krem z dyni, czyli królowa jesiennych zup
Składniki
- dynia - 700 g (obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na kawałki)
- papryka czerwona - 1 szt.
- cebula - 1 szt. (duża)
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - około 2 łyżki
- sól i świeżo zmielony pieprz - do smaku
- bulion - około 700 ml
- curry - ½ łyżeczki
- papryczka chilli (w proszku) - ¼ łyżeczki
- mleko kokosowe - 100 ml
Sposób wykonania
Akcesoria
Składniki
Ilość
Prędkość
Czas
Temp °C
Uwagi
wcześniej upieczone warzywa
curry
papryczka chilli (w proszku)
½ łyżeczki
¼ łyżeczki
7
40 s
-
-
bulion
około 700 ml
3
10 s
-
Nie przekroczyć II kreski
mleko kokosowe
100 ml
5
30 s
-
-
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Na blachę piekarnika wyłożyć obraną dynie, pokrojoną i wydrążoną z nasion paprykę, pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbki czosnku. Wszystko skropić oliwa, oprószyć solą i pieprzem.
Piec w nagrzanym do 180C piekarniku przez około 20 min.
Upieczone warzywa przełożyć do naczynia miksującego, dodać curry i papryczkę chilli, zmiksować z użyciem miarki MS- obroty 7, czas 40 s. Następnie wlać bulion tak aby całość nie przekroczyła 1,5 litra (II kreska)wymieszać- obroty 3, czas 10 s. Następnie gotować- obroty 2, temp. Gotowanie, czas 5 min.
Na koniec dodać śmietankę lub mleko, zmiksować z użyciem miarki MS- obroty 5, czas 30 s.