Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Filtruj przepisy
Szukaj przepisu
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Zupa ziemniaczana
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Rozgrzewającą i sycąca zupa ziemniaczana
Składniki
- cebula - ok 200 g
- czosnek - 2 ząbki
- kiełbasa wiejska - 150 g (pokrojona w kostkę)
- oliwa - 2 łyżki
- ziemniaki - 300 g (pokrojone drobno)
- bulion - ok 80 ml
- majeranek - szczypta
- śmietana kremówka - 100 ml
- sól, pieprz - do smaku
- natka pietruszki -
- grzanki -
Sposób wykonania
Akcesoria
Składniki
Ilość
Prędkość
Czas
Temp °C
Uwagi
cebula
czosnek
ok 200g
2 ząbki
6
5 s
-
Cebulę i czosnek zgarnąć ze ścianek naczynia za pomocą łopatki.
kiełbasa wiejska
oliwa
150 g (pokrojona w kostkę)
2 łyżki
2
2 min.
90
-
ziemniaki
300 g
4
5 s
-
-
bulion
majeranek
ok 80 ml
szczypta
1
15 min.
Gotowanie
-
śmietana kremówka
sól, pieprz
100 ml
do smaku
7
30 s
-
-
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucić obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, czosnek i zmiksować- obroty 6, czas 5 s.
Cebulę zgarnąć łopatką ze ścianek naczynia, dodać kiełbasę i oliwę, podsmażyć- obroty 2, temp. 90 C, czas 2 min.
Następnie dodać ziemniaki, zmiksować z użyciem miarki MS- obroty 4, czas 5s.
Wlać bulion do 1,5 l (druga kreska), dodać majeranek i gotować- obroty 1, temp. Gotowanie, czas 15. min.
Na koniec dodać śmietanę i zmiksować z użyciem miarki MS- obroty 7, czas 30 s.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grzankami i natką pietruszki.